Notiuni de baza pentru a face o donatie

Cum sa evaluezi o campanie de strangere de fonduri?

Donarea pentru o cauza de pe Sprijina Oameni nu este acelasi lucru cu o donatie pentru o organizatie de caritate. Cu donatia ta sustii o persoana de care iti pasa. Este responsabilitatea ta sa evaluezi care este evolutia cauzei favorite si sa decizi daca doresti sa sustii respectiva cauza.

Iata cum poti evalua o campanie de strangere de fonduri inainte de a dona:

Cu cat ai mai multe informatii, cu atat mai bine

Cauzele care nu sunt transparente cu povestea lor, obiectivele si statusul lor, nu au puterea de a atrage donatori. Fiecare este liber sa adreseze intrebari initiatorilor cauzelor inainte de a face o donatie.

Cauzele care nu au o poveste transparenta, un obiectiv rezonabil si un status potrivit nu atrag donatori.

Inainte de a dona, evalueaza postarea. Pune-ti cateva intrebari:

Cine este in spatele acestei campanii de strangere de fonduri?

Initiatorii si membrii cauzei sunt afisati in pagina de cauza, sub poza sau tutorialul cauzei.

 • Cine sunt ei?
 • Ii cunosti personal?
 • In ce scop colecteaza ei bani?
 • Care este relatia lor cu beneficiarul fondurilor colectate?
 • Exista poze cu initiatorul si beneficiarul incluse?
 • Sunt incluse link-uri externe in poveste? (site-uri, stiri, mass-media)

Daca datele initiatorilor si relatia acestora cu beneficiarul fondurilor nu sunt destul de clare, tu poti contacta oricand initiatorul si sa il intrebi cum ajung fondurile colectate la beneficiar.

Campania de strangerea de fonduri a colectat venituri din comunitatea imediata?

Daca nu cunosti personal initiatorul sau beneficiarul cauzei,  verifica pentru a fi sigur daca cei din comunitatea initiatorului sau beneficiarului au sustinut campania de strangere de fonduri. Cele mai multe dintre campaniile de strangere de fonduri pornesc cu ajutorul donatiilor facute de cei din comunitatea apropiata a initiatorului sau a beneficiarului.

O campanie de strangere de fonduri are actualizari?

Sectiunea “Actualizari” este locul in care initiatorii pot tine la curent donatorii cu privire la progresele inregistrate in cadrul campaniei de strangere de  fondurilor. 

Contacteaza initiatorul

Daca ai orice intrebari despre cauza pe care doresti sa o sustii noi te incurajam sa le adresezi initiatorului inainte de a face o donatie!

Ce facem noi?

Sprijina Oameni are un sistem complex de a proteja donatorii de o potentiala frauda.

Daca vezi o cauza care consideri ca nu respecta “Termenii si conditiile” poti sa ne faci cunoscut imediat acest lucru cu un simplu click pe tab-ul "Raporteaza cauza" aflat in partea dreapta a imaginii de campanie.

Erori comune care pot aparea cand faci o donatie

Uneori incercarile de a face o donatie sunt fara succes. Acest lucru se poate datora mai multor factori, inclusiv unor restrictii in tranzactii facute de banca emitenta a cardului tau de credit sau de Sprijina Oameni. Cand donatia ta este facuta cu succes, vei primi automat un email de confirmare din partea unitatii bancare cu care colaboram pe adresa ta de email pe care ai furnizat-o in timpul procesului de logare pe platforma.

Erori comune care pot aparea cand faci o donatie si solutiile acestora

Actualizeaza-ti browser-ul de Internet

Daca utilizezi o versiune veche a browser-ului de internet (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera, etc) exista posibilitatea ca acesta sa fie incompatibil. Te rugam sa verifici cu un dublu click daca browser-ul tau este actualizat la cea mai recenta versiune. De asemenea, noi iti propunem sa iti instalezi un nou browser (unul care este de asemenea actualizat la cea mai recenta versiune) si sa incercati sa donati din nou.

Site-ul nostru este optimizat pentru cele mai utilizate tipuri de browseri de internet, mai exact pentru cele mai recente versiuni.

Restrictii de plata pe platforma Sprijina Oameni

In acest moment noi acceptam donatii prin intermediul MasterCard, Maestro, Visa, VisaElectron.

Restrictii la valuta

Sprijina Oameni este o companie romaneasca. In acest moment noi acceptam doar donatii in lei.

Daca se fac donatii din alte tari, moneda respectiva se va transforma automat in lei.

Restrictii ce tin de suma donata

Daca faci plata cu un card de credit atunci suma maxima pe care o poti dona odata este de 15.000€. Daca doresti sa donezi mai mult de 15.000€ poti face asta print-un virament bancar.

Cum sa donezi in numele unui prieten?

Poti face o donatie in numele unui prieten, a unui cunoscut sau a unui membru al familiei. Nu numai ca vei dona bani pentru o cauza care ti-a starnit interesul, de asemenea, donand pentru cauza favorita vei arata initiatorului ca si tie si prietenului tau va pasa. Numele ei/lui va putea fi vazut de toata lumea in pagina destinata donatiilor in sectiunea “Contribuabili”.

Cum sa donezi anonim?

Tu poti modifica felul in care numele tau sa apara in pagina destinata donatiilor. Sprijina Oameni dispune de doua moduri de vizualizare a numelui:

 • Anonim - Numele tau nu este divulgat, doar suma cu care ai contribuit va aparea in pagina de donatii a cauzei respective;
 • Nume si donatie - Atat numele cat si suma donata vor aparea pe pagina campaniei tale.

Poti modifica vizibilitatea numelui tau astfel:

 • Bifand casuta butonului “Doresc sa raman anonim” din subsolul paginii “Contribuie” care se deschide automat atunci cand tu doresti sa faci o donatie.

Retine ca statusul vizibilitatii tale se refera la ceea ce vede publicul care acceseaza cauza. La finalul cauzei initiatorii vor primi un email cu documentele necesare in urma realizarii platii (ordinul de plata, factura si un tabel cu numele donatorilor). Tinand cont de acest lucru initiatorii pot sa vada numele tau complet, chiar daca tu ai ales sa donezi ca anonim.

Daca doresti sa modifici statusul vizibilitatii numelui tau dupa ce ai facut donatia, va trebui sa ne contactezi.

Cele mai frecvente intrebari pentru donatori

 

Cum pot sustine o cauza?

O poti face in orice moment utilizand metodele de plata puse la dispozitie de platforma Sprijina Oameni.

Trebuie sa ai un card de credit valid pentru a putea sustine o cauza sau sa faci o donatie prin intermediul ordinului de plata. 

Pot primi un document deductibil pentru donatia facuta?

Sprijina Oameni nu emite documente deductibile pentru donatiile efectuate prin intermediul platformei.

Trebuie sa platesc impozit pentru donatia facuta?

Noi iti recomandam sa vorbesti cu departamentul tau financiar pentru o situatie specifica, pentru ca noi nu putem sa iti oferim consultanta juridica.

Contacteaza initiatorul unei cauze

Cauzele sunt create si manageriate exclusiv de un initiator. Daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la o anumita cauza, noi iti recomandam sa iei legatura cu initiatorul cauzei respective. Donatorii pot posta un comentariu la o cauza/un proiect dupa ce acestia au donat.

Cum sa postez un comentariu:

 • Dupa ce donezi, pe pagina cauzei sustinute, donatorul are posibilitatea sa posteze un comentariu alaturi de donatia lui.
 • Aceste comentarii apar in sectiunea “Contribuabili” a cauzei respective.

Retineti: daca aveti un cont Sprijina Oameni, dar nu sunteti donator, nu puteti posta un comentariu.

Cum stiu daca donatia a fost onorata cu succes?

Daca donatia ta a fost onorata cu succes, un email de confirmare automat va fi trimis pe adresa ta de email furnizata catre noi dupa finalizarea procesului de tranzactie. Confirmarea donatiei se va face printr-un email si din partea unitatii bancare cu care colaboram. Retine ca de pe cardul tau sau din contul tau bancar donatia va fi perceputa pe moment, nu la sfarsitul campaniei de strangere de fonduri.

In acest timp, profilul tau pe Sprijina Oameni, va afisa contributiile pentru cauzele sustinute de pe Sprijina Oameni. Te rugam pastreaza email-ul de confirmare pentru a putea dovedi donatia facuta pentru o campanie de strangere de fonduri de pe Sprijina Oameni. Daca ai intrebari cu privire la felul in care poti sustine o cauza, te rugam sa ne contactezi.

Cum functioneaza Sprijina Oameni

Campanii de strangeri de fonduri pentru nevoi personale

Ghidul de constientizare media

Tipuri de promovare a campaniilor de strangeri de fonduri in social media

Intrebari frecvente legate de promovarea cauzei tale

Manageriaza-ti campania ta de strangere de fonduri

ABC’ul campaniilor de strangere de fonduri pentru cazurile medicale

Donatiile si primirea fondurilor obtinute

INCA NU AI GASIT CEEA CE CAUTI?