Stopam folosirea abuziva a insecticidelor neonice!

de Constantin Dobrescu
Adauga la favorite
2504
vizualizari
948 lei
din 9,000 lei
București, Municipiul București
Initiator proiect
1 proiect

Incepand cu 2014, in UE se aplica interdictia tratarii semintelor de rapita, porumb si floarea-soarelui cu insecticide din clasa neonicotinoidelor, pentru protejarea albinelor si a altor polenizatori. Prin Regulamentul (UE) nr. 485/2013 al Comisiei Europene s-a suspendat folosirea a 3 substante active: imidacloprid, clotianidin si tiametoxam, considerate foarte periculoase pentru albine si alti polenizatori naturali precum bondarii, fluturii ori albinele salbatice. Insa ministerul agriculturii din Romania a emis in fiecare an autorizatii temporare care anuleaza aceste restrictii pentru agricultorii din Romania. Incă din 2014 am fost cei care am reactionat la aceasta atitudine a autoritatilor romane, in apararea intereselor apicultorilor membri ai organizatiei noastre dar si pentru protejarea mediul inconjurator, de la proteste de stradă la notificarea Comisiei Europene si solicitarea auditării țării noastre de către Comisia Europeana. Totul a fost insa in zadar pana acum, vocile apicultorilor romani au fost ignorate de autoritatile romanesti. In Romania au fost mai importante interesele industriei pesticidelor si ale marilor fermieri care s-a dovedit ca sunt gata sa otraveasca solul, aerul si apa acestei tari pentru a avea un ban in plus in buzunar. Intr-al 5-lea an de demersuri pentru respectarea interdictiei acestor insecticide in Romania, la fel ca in restul Europei, apelam la ultima optiune care ne-a mai ramas: dreptate in justitie.

Suntem nevoiti sa actionam in justitie MADR pentru nerespectarea legislatiei europene. Am demarat deja procedura preliminara constand in depunerea plangerii prealabile la minister in data de 10.01.2018 si am inaintat actiune la Curtea de apel Bucuresti-sectia de contencios administrativ si fiscal in data de 18.01.2018 pentru suspendarea imediata a autorizatiilor temporare emise in data de 29.12.2017 cu nr. 22657, 22658, 22659, 22660 prin care se permite folosirea a 4 produse de protectia plantelor avand ca substante active imidacloprid, tiametoxam si clotianidin, interzise in UE prin Regulamentul (UE) nr. 485/2013 al Comisiei Europene. Autorizatiile sunt valabile pana la 15.04.2018. Pasul urmator va fi actiunea pentru anularea celor 4 autorizatii, care va fi inaintata, conform prevederilor legale, la o luna dupa data inregistrarii plangerii prealabile la MADR. Anularea pe care speram sa o obtinem ar avea efect si asupra unor eventuale alte derogari emise in viitor de MADR.

In Romania exista aproximativ 40.000 de apicultori care detin peste 1.500.000 de stupi. Toti acestia sunt beneficiarii proiectului nostru deoarece interzicerea folosirii neonicotinoidelor ar avea un efect benefic pentru albinele lor, contribuind la scaderea pierderilor suferite an de an prin mortalitatea coloniilor de albine sau prin depopularea lor, ceea ce provoaca pierderi importante de productie apicola. Consumatorii, populatia Romaniei ar beneficia de reducerea riscului de contaminare a alimentelor dar si a mediului si de salvarea biodiversitatii, in conditiile in care anual dispar din Europa si, implicit, din Romania, sute de specii de insecte. In mod ironic, chiar si unii dintre sustinatorii acestor pesticide, fermierii conventionali (nu includem aici fermele ecologice), ar avea de castigat din respectarea acestor restrictii in primul rand prin avantajele asigurarii polenizarii culturilor agricole dar si prin experimentarea unor metode de combatere ale daunatorilor mai putin nocive pentru mediu si pentru ei insisi (sau a angajatilor lor).

Facem apel la apicultori, la cei care iubesc mierea si apicultura, la cei carora le pasa de degradarea mediului inconjurator, la toti romanii responsabili sa ne sprijine in completarea sumelor de bani necesare sustinerii unui proces costisitor impotriva ministerului agriculturii pentru stoparea folosirii abuzive a neonicotinoidelor in agricultura romaneasca. Va propunem sa investiti echivalentul in lei a sumei de 10 euro pentru viitorul afacerii dvs apicole, pentru pastrarea sanatatii naturii din zona dumneavoastra sau pentru viitorul copiilor dumneavoastra. Donarea se face printr-un simplu SMS initiat din retelele Orange sau Vodaphone si vi se va deconta prin facura telefonica. Evolutia campaniei noastre va putea fi urmarita pe site-ul https://oameni.sprijina.ro/ iar folosirea banilor astfel obtinuti se va putea urmari pe site-ul federatiei noastre: www.romapis.org.

  • 30/05
    2018
    1

    Aceasta campanie s-a incheiat. Desi nu am strans pe aceasta cale intreaga suma pe care ne-am propus-o, in general apreciem ca remarcabil sprijinul apicultorilor responsabili pentru cauza noastra comuna prin donarea aici si pe diverse alte cai a unor sume care ne apropie de telul propus, acela de a acoperi cheltuielile de judecata cu MADR. Detalii la: http://www.romapis.org/index.php?id=colectare_fonduri

    Multumim tuturor donatorilor!