Ofera un viitor mai bun tinerilor cu autism

de Carmen Gherca
Adauga la favorite
2640
vizualizari
2,701 lei
din 50,000 lei
Iasi,
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

Conform ultimelor estimări ale "Centre for Disease Control and Prevention", în SUA 1 din 68 de copii, iar în restul lumii 1 din 100 sunt diagnosticați cu autism. În România, numărul exact al persoanelor cu autism nu este cunoscut, deoarece datele oficiale nu sunt centralizate iar statisticile care exista, fie ele chiar și trunchiate nu relevă numărul real de persoane din această categorie. Estimat la tendințele internaționale, diverse surse apreciază că ar exista în jur de 15.000 de persoane afectate de Tulburări din Spectrul Autist, în România. Aceste date, nu sunt întru totul reale, deaorece ele relevă doar numărul de persoane care au ajuns să fie diagnosticate și care au ajuns să fie înregistrate în evidențele DGASPC Iași, numărul real fiind mult mai mare. Strategia Județeană de Dezvoltare a Servciilor Sociale 2014-2020 a județului Iași relevă faptul că există un număr mult mai mare de persoane cu dizabilități care necesită asistență și servicii specializate în raport cu numărul și capacitatea serviciilor sociale furnizate în cadrul serviciului public de protecție a persoanelor cu dizabilități. Multe dintre aceste persoane nu se regăsesc ca beneficiari ai serviciilor sociale publice specializate pentru recuperarea şi pregătirea socio-profesională, aceasta fiind și situația multora dintre tinerii care suferă de autism.

În rândul membrilor asociației de părinți ANCAAR Iași, s-a identificat o foarte mare nevoie de servicii oferite către tineri afectați de autism, pe care organizația nu le poate acoperi în totalitate, pe de o parte din cauza cererii supradimensionate, pe de altă parte din cauza limitelor ridicate de insuficiența resurselor materiale, umane, financiare, etc.

Proiectul propus este în concordanță cu planul strategic al organizației, pe termen lung, acela de a înființa module de locuințe protejate pentru persoane cu autism, unde să își desfășoare viața într-o manieră cât mai independentă posibil, inclusiv având posibilitatea să își câștige existența prin obținerea și menținerea unui loc de muncă. Programul de terapie ocupațională care funcționează în cadrul organizației este structurat în așa fel încât tinerii beneficiari să deprindă abilități de viață independentă cât mai diverse prin activități de gătit, grădinărit, îngrijire a animalelor, realizare de obiecte hand-made, utilizarea calculatorului, etc.

Asociația noastră lucrează pe o nișă de sector, în ceea ce privește intervenția în cazul adulților cu autism, deoarece nu există servicii similare pe plan local iar cererea este foarte mare și dovedită dublarea numărului de beneficiari de la un an la altul.

Avem nevoie de sprijin financiar pentru a ne continua activitățile și în anul următor, pentru ca tineri cu autism să aibă un loc în care să fie respectași și valorizați.