Nu inteleg!

de Ilie Cristian Dache
Adauga la favorite
1366
vizualizari
283 lei
din 18,000 lei
Oradea,

Initiator proiect

2 proiecte

Luca nu intelege

El este Luca, mezinul familiei. In cateva zile va face 3 ani si nu intelege in totalitate lumea din jurul lui asa cum o intelegem noi.

Vrem sa mearga la gradinita, sa se joace cu ceilalti copii de varsta lui, sa ne poata spune ce i se intampla si ce isi doreste ...

Ne doare tare ca nu reusim sa-l invatam noi toate astea ...

Mergem in parc si vedem cum priveste jocul altor copii fara sa se implice iar cand o face nu stie cum sa continue. Prefera sa se joace singur un minut poate doua dupa care vrea altceva. Ii plac masinile si in special rotile cand se invart.

Are autism sau cel putin acesta este diagnosticul de specialitate.

Luca este a doua mare bucurie a noastra si totodata o aventura plina de emotii, de la nastere pana in prezent si in mod sigur si pe viitor.

S-a nascut la 8 luni. Aproape o saptamana a stat in incubator. Doctora ce-l monitoriza ne spunea ca nu stie ce este in neregula, ca nu respira cum trebuie si nu vrea sa manance. Problema lui era un pneumotorax, o afectiune frecventa la copii prematuri si foarte usor de remediat cand medicul este competent.

Ni s-a spus atunci sa avem rabdare cu el, ca pana pe la 2-3 ani va fi o mica diferenta in comportamentul lui fata de comportamentul altor copii de varsta lui ... ca va sta in fundulet un pic mai tarziu, va merge in picioare un pic mai tarziu, va vorbi un pic mai tarziu ... si am tinut cont de recomandari pana de curand cand am realizat ca unele lucruri se lasa asteptate prea mult. Ne-a alertat lipsa lui de atentie si refuzul categoric de a incerca sa inteleaga sau sa repete un cuvant sau o actiune. Asa am ajuns la o evaluare psihologica a carei concluzie a fost ... autism

Oarecum, nu suntem de acord cu acest diagnostic. Luca este un copil vesel, sociabil si astfel de trasaturi nu sunt de loc caracteristice unui copil autist. Are insa si acele momente cand este el cu el si atat.

Acum, intelegem lucruri ce acum 1 an ar fi trebuit sa ne ridice unele semne de intrebare. De mic a fost fascinat, hipnotizat parca de tot ce avea linii drepte, paralele si ne-am amuzat uneori cand invartea in mod repetat rotile de la prima lui masinuta.

Are nevoie de indrumare de specialitate pentru a recupera si invata o multime de lucruri normale pentru un copil de varsta lui. Noi am tot incercat sa ii aratam, sa-l invatam, dar rareori intelege exact ceea ce dorim sa-l invatam. In mod sigur nu stim noi inca cum sa facem acest lucru in cazul lui, desi citim si ne documentam si incercam.

Motivul pentru care suntem aici:

Am inceput terapia intr-un centru specializat pe acest tip de tulburari de comportament si costurile ne depasesc posibilitatile.

Suma propusa sa o strangem prin aceasta campanie ar fi suficienta pentru primul an de terapie ABA.
In cazul firmelor exista si posibilitatea incheierii unui contract de sponsorizare direct cu centrul de terapie. In acest fel sumele sponsorizate se scad din impozitul pe profit datorat statului, fara a afecta in vreun fel profitul realizat.
Oricat de mica este contributia voastra noua ne va fi de mare ajutor!