lemne pentru foc

de Győngyver Annamaria Katona
Adauga la favorite
2091
vizualizari
100 lei
din 2,000 lei
Cornesti, Județul Dâmbovița

Initiator proiect

1 proiect

Pe Georgeta Neacșu am cunoscut-o când ea a postat pe un site căutând informații despre posibilități de recuperare pentru fiul ei, Andrei (14 ani), cu tetrapareză spastică. Discutând despre o terapie, când a aflat că terapia despre care vorbeam este contra cost, a mulțumit pentru informații și a vrut să se retragă. Am continuat totuși discuția dorind să cunosc situația lor și motivul retragerii ei rapide.

După ce le-am făcut și o vizită, am înțeles mai mult că nevoile lor sunt fundamentale, și din păcate mă depășesc material.

Părinții lui Andrei amândoi provin din familii extrem de sărace. Prin munca lor au reușit să se ridice de la a trăi în ”ciolofane” (”casă”, sau mai bine zis cort, improvizat din folii) la a cumpăra un teren și a zidi o casă. Aici însă momentan s-au blocat. Au casă, dar fără încălzire. Anul trecut au trecut cu greu iarna, tatăl zidind un fel de sobă și primind lemne ca răspuns la o solicitare prin ”Formula AS”. Însă soba nefiind zidită cum trebuie, nu funcționa bine, tot fumul intrând în casă. Iarna a trecut greu, copiii fiind mai degrabă ținuți permanent în pat sub pătură.

 Veniturile lor sunt mici. Tatăl lucrează la o fabrică de cofrage la 25 km de casă, unde face naveta cu o mașină bătrână, iar mama e asistentul personal al lui Andrei. Pe lângă Andrei îl mai crește și pe nepotul ei de 4 ani, Mario, părăsit de mamă și lăsat în grija lor de tatăl lui care a plecat să muncească în străinătate, însă nu-și prea ajută material familia.

Datorită unor reparații pe care trebuiau (și mai trebuie) să le facă la mașină, fără de care tatăl nu are cu ce ajunge la fabrică, au rămas fără ultimele ”economisiri” pe care le-ar fi putut folosi la zidirea unei noi sobe sau pentru lemne de foc.

Andrei face câte 3 săptămâni de recuperare când reușește să ajungă la un centru din București și ocazional în altă parte. El are învățământ la domiciliu, neputându-se deplasa la școală care e la o distanță mai mare de casă, însă iarna condițiile de studiu sunt foarte grele (datorită frigului).

Pe lângă aceste provocări, Andrei are nevoie de tratament (medicamente, vitamine, minerale, are și imunitatea foarte scăzută), la fel și cei doi părinți (tatăl are diabet iar mama hepatită).

 

Doresc să-i ajut ca măcar grija iernii să le-o pot lua, să aibă căldură suficientă măcar într-o cameră (sobă și lemne pentru iarnă). Nevoia ar fi mai mare, sobă și în camera lui Andrei unde învață în mod normal, sau în baie, în bucătărie, dar deocamdată la asta nu ne putem gândi.

Banii necesari pentru o sobă nouă în camera unde-și petrec iarna am reușit să le ofer eu (materialele sunt deja achiziționate, acum urmează să fie construită soba nouă), dar pentru că mai susțin material recuperarea altor copii, nu mai am posibilități de a le achiziționa lemne, fără de care soba singur nu îi ajută... Consumul pentru acea cameră ar fi cam de 1mc de lemn pe lună, deci ar avea nevoie de 5-6 mc. Prețul unui metru cub variază între 230-500 lei funcție de luna în care vor reuși să strângă banii (cu cât intrăm mai mult în iarnă cu atât prețurile cresc foarte mult).

 

Doresc să apelez prin această platformă la cei care ar avea dorința și posibilitatea să susțină această familie.

 

Ajutorul poate fi în mai multe moduri:

 • donând bani, prin intermediul platformei pentru achiziționarea lemnelor
 • donând direct lemne de foc, sau dacă cunoașteți firme care comercializează lemne, să le transmiteți mesajul, poate ar fi de acord să le doneze lemne sau să le ofere la preț mai redus
 • distribuind mesajul la alții care ar putea ajuta
 • chiar și cu materiale de construcții - au nevoie să repare acoperișul la una dintre camere, și poate în viitor să reușească să mai construiască a sobă și în camera lui Andrei sau în baie/bucătărie
 • poate un mecanic auto i-ar putea ajuta cu problemele continue la mașină...
 • puteți dona și alte lucruri ce ar avea nevoie: rechizite sau haine/încălțăminte pentru școală pentru Andrei, pentru grădinință pentru Mario, poate un dispozitiv de încălzire electrică pentru a face măcar temporar căldură în bucătărie când gătesc (deși consumul de curent e o limitare reală pentru ei), etc.
 • pentru orice alte idei sau întrebări, o puteți să contactați direct pe mama, Neacșu Georgeta la 0727270204

Vă mulțumesc pentru sprijin.

P.S: atașez o mică scrisoare din partea Georgetei Neacșu, în care a încercat și ea însăși să descrie situația lor: https://drive.google.com/open?id=0B4x6z11RAnZLLU10anlrMmlnVG8

 • 04/10
  2017
  1

  Mare bucurie a avut familia când au reușit să termine zidirea noii sobe și au experimentat căldura pe care aceasta le-o dădea cu lemnele care le-au mai rămas din ce au mai economisit anul trecut.

  Orice mic ajutor contează pentru ei... Nu doar în bani, nevoile lor sunt multiple. Mai urgent, pe lângă lemne, ar avea nevoie de o prelată, ca temporar să poată acoperi partea din față a casei, pe care nu au putut s-o termine încă, unde intră ploaia.

  De asemenea ar avea nevoie de o cantitate mai mică de material necesar (beton) pentru a face o rampă de intrare în casă pentru Andrei. Momentan e nevoie să-l ia în brațe să-l ducă în casă sau să-l scoată afară. Ambii părinți au probleme cu coloana, iar Adrei e greu la 14 ani.

  Dacă doriți să cunoașteți mai direct situația lor, nu ezitați să-i contactați telefonic 0727270204 sau pe Facebook https://web.facebook.com/Neacsuandreiiov