DonAu - Dunărea şi Omul

de Liana Codruta BOIAN
Adauga la favorite
1334
vizualizari
291 lei
din 9,450 lei
București, Municipiul București

Initiator proiect

1 proiect

       DonAu  - Dunărea şi Omul - Un "tandem" solitar iniţiat de către un român ce în iunie 2017 şi-a propus să stabilească un record de coborâre a Dunării în caiac, pornind aproape de izvoare şi mergând până la vărsarea în Marea Neagră. Este o pledoarie de excepţie pentru promovarea imaginii României în lume, a sportului, a mişcării în aer liber.

Deşi călătoria este în desfăşurare, orice sumă donată este binevenită, pentru că fondurile iniţiale au fost mult sub necesar şi avem nevoie de susţinerea în continuare a expediţiei. În cazul în care va exista un surplus financiar, o parte va fi donat cauzelor caritabile menţionate mai jos, iar o parte va fi investit în popularizarea sportului caiacistic şi protejării naturii. 

Resos Maracis Ardeleanu, în caiacul său Joy, purtând alături de steagul României doar cortul, sacul de dormit şi provizii de apă şi hrană, şi-a asumat ca obiectiv coborârea fluviului ce traversează zece state, patru capitale şi 34 de baraje într-un interval de timp de maxim 25 de zile, vâslind zilnic 104 km. 

În anul 2012 alţi doi români din Iaşi au coborât împreună Dunărea în 30 de zile, însă expediţia Dunărea şi Omul este cu atât mai spectaculoasă cu cât ea nu survine în tandem, fiind o coborâre solitară, într-un interval mai mic de 30 de zile (respectiv 25), cu parcurgerea zilnică a 104 km pe un fluviu capricios şi spectaculos, aşa cum este Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră printr-o mirifică deltă. (Documentar despre Dunăre)

Expediţia iniţiată de către temerarul român va fi documentată (jurnal de călătorie) şi se doreşte a fi un manifest pentru o Dunăre curată, o promovare a României şi a mişcării în aer liber pentru sănătate.

Dunărea, adâncă şi imperturbabilă, străbate culturi diferite, continuă să inspire sportivi, muzicieni, pictori, generează viaţă socială şi economică, constituindu-se într-un numitor comun al acestor zece state pe care le străbate. Revărsarea în Marea Neagră e la fel de spectaculoasă precum este întreg parcursul fluviului, creând o Deltă magică, plină de faună şi floră unică (din care se pot aminti caii sălbatici de la Letea şi nuferii albi ce-i împodobesc canalele).

Cauze susţinute:

1. Promovare a Dunării, României si turismului pe ambarcaţiuni mici

2. Relevare a frumosului si a potenţialului danubian, precum şi protest faţă de poluarea masivă si deteriorarea infrastructurii fluviale

3. Sensibilizare a publicului faţă de situaţia copiilor instituționalizați şi a animalelor abandonate, precum şi atragerea sprijinului financiar pentru casa de copii din Pomârla (Botoşani) şi pentru adăpostul de cai abandonați "Steaua Speranţei"/Tei-Toboc, Bucureşti (Adăpost Steaua Speranţei)

De asemenea, expediţia reprezintă o provocare personală majoră (solitudine, oboseală, efort deosebit, monotonia mişcării, limită de timp), precum şi un act contemplativ şi introspectiv consistent. Este împlinirea unui vis al copilăriei, alimentat de lecturi şi documentare, şi făcut posibil prin pasiune, determinare, curaj şi performanţă. 

 

2450 de kilometri vâsliţi, 25 de zile consecutiv, cu 104 km/zi şi traversarea a 34 de baraje, 10 state şi 4 capitale europene

 

CONTRIBUIE LA EXPEDIŢIA "DUNĂREA ŞI OMUL"!

FII PARTE DINTR-O ISTORIE PLINĂ DE CURAJ, PERFORMANŢĂ ŞI FRUMOS!