Dezvoltarea Copiilor cu Sindrom Down

de Iulia Rus
Adauga la favorite
2591
vizualizari
5,973 lei
din 50,000 lei
Cluj Napoca,
Initiator proiect
1 proiect
ONG
ONG profil verificat

Ma numesc Iulia Rus si sunt mama a doi copii de sapte si respectiv doi ani. In timpul celei de-a doua sarcini, la ecografii si teste, doctorii nu au descoperit nimic neobisnuit. Dar la nastere am fost informata ca am nascut un copil cu Trisomie 21 sau Sindromul Down (SD). Deoarece pe timpul sarcinii nu au existat indicii despre prezenta acestui sindrom nu am avut nici un motiv sa ma documentez pe aceasta tema. Doar dupa nastere am inceput sa vorbesc cu alti parinti, cu psihologi si sa citesc carti despre Trisomia 21 pentru a intelege situatia neobisnuita in care ne aflam. Am descoperit multe informatii despre copii cu acest sindrom. De la faptul ca raman dependenti toata viata de parinti si ca nu reusesc sa termine un liceu pana la povesti de succes cu copii campioni la sport sau persoane care lucreaza in diferite domenii. Am invatat ca stimulandu-i de mici, atat motor cat si cognitiv, acestia pot ajunge sa se bucure de o viata normala si independenta. Dar pentru ca acestia sa devina independenti este nevoie de multa munca, timp si o investitie financiara generoasa. In drumurile mele am cunoscut-o pe Andra Ciorba. Andra a deschis o gradinita privata, Toddlers Center, cu patru grupe a cate 10 copii unde, fiecare grupa se bucura de prezenta a doua educatoare. Printre acesti copii, Andra incearca sa integreze 10 copii cu SD. De ce? Deoarece Andra este psihopedagog, cunoaste foarte bine copiii cu SD, stie cum sa ii stimuleze si doreste sa demonstreze faptul ca acestia se pot integra intr-un mediu normal. In anul 2017 s-a infiintat o asociatie (Asociatia Happyatoys) care are ca si scop sustinerea celor 10 copii in dezvoltarea lor timpurie, prin integrarea lor in gradinita de masa infiintata de Andra Ciorba. Aceasta integrare presupune sedinte de logopedie si achizitionarea de materiale didactice speciale pentru a facilita dezvoltarea acestor copii. Copiii cu SD pot invata alaturi de copii fara sindrom. Acestia invata mai greu, dar pot sa o faca. Dezvoltarea si achizitionarea aptitudinilor sunt mai intarziate dar apar. In plus, participarea copiilor cu acest sindrom la activitatile din gradinita/scoala alaturi de alti copii tipici ii va ajuta sa ajunga la un nivel de dezvoltare mediu. Din pacate, scolile de stat nu ofera suport acestor copii. Din acest motiv incercam, prin aceasta asociatie, sa oferim sprijin financiar si didactic pentru stimularea dezvoltarii timpurie a cat mai multor copii cu SD. Fondurile asociatiei provin din donatii, sponsorizari si redirectionarea a 2% din impozite pe venit spre aceasta asociatie.

Suma de bani stransa din donatii si sponsorizari va fi folosita astfel:

  • in achitarea taxei lunare catre centru, aferenta programului mediu de frecventare in interval orar 8:00-13:00, respectiv 1300 lei/copil/luna.
  • In achitarea sedintelor logopedice asigurate de catre Dr. Logoped Petrina Ros la sediul centrului. Costul unei sedinte este de 25 lei/copil/ 1 sedinta pe saptamana.
  • In achizitionarea a două Ipad-uri ce se vor utiliza in activitati de ultima generatie, in vederea stimularii cognitive si a dezvoltarii abilitatilor potrivite varstei fiecaruia. Ca si exemplu de activitati sunt Osmo Words/Osmo Masterpiece/Osmo Numbers si Marbotic. Toate acestea combina elemente reale pe care copilul le atinge, le manevreaza, astfel incat Ipad-ul le vede, preia informatia si ofera feedback imediat. Mai multe informatii se regasesc pe www.osmo.com si www.marbotic.com . Intreg pachetul Osmo  si Marbotic este pus la dispozitie de catre centru, insa aplicatiile se folosesc in pereche de doi copii.

As dori sa enumar cateva proiecte, ale acestei asociatii, care au avut un impact extrem de pozitiv in viata acestor copii:

 2017-2018 ‘Proiectul Alex’ - a ajutat la formarea unei grupe de copii cu SD in Cluj, cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani. Saptamanal au fost organizate special pentru ei ateliere tematice (culori, cifre, animale, sortari, jocuri senzoriale). Lunar copiii au primit gratuit o carte si o jucarie specifica varstei.

 - Inceputul anului 2018 Proiectul “O Zi La Gradinita” - in fiecare zi, un copil cu SD era integrat in clase de copii obisnuiti in gradinita Toddlers Center. Acestia participa, alaturi de ceilalti copii, la activitatile zilnice. Din luna mai 2018 copiii cu SD au inceput sa mearga regulat la gradinita. Rezultatele de dezvoltare ale acestor copii nu au intarziat sa apara de cand au fost acceptati in gradinita.

 - 2018 - Proiectul “Livram Bucurii” - Copii cu Sindrom Down din toata tara au primit o carte senzoriala.

 - 2019 - "La gradinita" - copii cu SD frecventeaza zilnic cursurile gradinitei TLC - Toddler Learning Center. 

 - 2019 - "La scoala" - s-a deschis prima grupa de scoala - grupa pregatitoare. In aceasta grupa sunt inscrisi 2 copii cu SD.

 Poze si mai multe informatii pot fi urmarite pe paginile de facebook de mai jos:

https://www.facebook.com/Sindrom-Down-Asociatia-Happyatoys-1844223609209189/ 

https://www.facebook.com/pg/toddlerslearningcentre/photos/?ref=page_internal

https://www.facebook.com/toddlerslearningcentre/

https://www.facebook.com/groups/152669738717454/

 

Pentru ca proiectele sa continue, iar copiii sa continue invatamantul intr-o gradinita de masa, iar mai apoi scoala unde sunt acceptati neconditionat avem nevoie de sprijin din partea comunitatii. 

Donatii si sponsorizari se pot face in contul Asociatiei HappyaToys, deschis la Banca Transilvania: RO09BTRLRONCRT0426712001