Contribuția ta ne ajută să dăruim speranțe!

de Simona Tudor
Adauga la favorite
962
vizualizari
0 lei
din 1,000 lei
Galați, Județul Galați
Contribuția ta ne ajută să dăruim speranțe!
Initiator proiect
6 proiecte
ONG
ONG profil verificat

 

 

                              Terapia Asistată de Animale (TAA) este o terapie complementară, care inglobează tehnici din toate celelalte terapii, dar care aduce în plus animale special antrenate.

 TAA este furnizată prin intermediul unui specialist, care lucrează împreună cu animalul în cadrul procesului de terapie. Pe baza planului de intervenție întocmit anterior, în cadrul ședințelor de terapie standard sunt introduse elemente de TAA, activități ce se bazează pe interacțiunea om-animal, consonante cu scopurile terapeutice stabilite.

                               Activitățile Asistate de Animale (AAA) oferă oportunităţi motivaţionale, educaţionale şi/sau recreaţionale de îmbogăţire a calităţii vieţii. AAA se realizează într-o varietate de medii de către traineri specilizaţi, paraprofesionişti şi/sau voluntari, în asociaţie cu animale care întrunesc anumite criterii.

Vizitele în spitale, clinici, centre de îngrijiri a vârstnicilor, în cadrul cărora animalul oferă ocazia beneficiarului să interacționeze cu el prin activități de plimbat, mângâiat, periat, joc spontan, toate cu caracter informal și recreativ, reprezintă câteva exemple de activități asistate de animale care conferă acceptare  necondiționată, bucurie și stare de bine beneficiarului.

       

    Therapy Animals”  este o asociație non-profit formată din voluntari, a căror misiune este aducerea oamenilor și a animalelor împreună.

Stabilim  obiective clare pentru fiecare beneficiar și ne dăm toată silința pentru atingerea  lor!

 

  Ca unul dintre promotorii practicii terapiei și activităților asistate de animale în România, m-am bucurat foarte tare să asist înca de la inceput la efortul deosebit și dedicația pe care Simona a pus-o în construirea acestei practici în Galați. Asociația "Therapy Animals“ este acum parte dintr-o rețea natională de practicieni in domeniul TAA/AAA.”

Psihopedagog - Victor Chitic

  Simona Tudor, absolventă a  Cursului Postuniversitar Terapia și Activitățile Asistate de Animale pentru persoane cu nevoi speciale la UBB Cluj, împreună cu Dna. Tudor Constanța și Dna. Sîrbu  Alexandra, au hotărât să unească dorințele tuturor celor care au înțeles necesitatea acestei terapii complementare în orașul Galați. 

  Fiecare dintre noi ne-am specializat pe diferite modalități de a  aborda  terapia  de  recuperare, iar  TAA  s-a  încadrat foarte frumos  printre alte terapii, cu beneficii ușor de observat și rezultate  cuantificabile.

 

           Succesul acestui tip de terapie îl recomandă în abordarea unei  varietăți de probleme - de la depresie, singuratate, anxietate, tulburare de stres post-traumatică până la deficiențe în relaționare, comunicare, tulburare de atașament, abuz, neglijență, autism, ș.a. 

                

   Povestea noastră începe în toamna anului 2014....

 

 Gizmo, ambasadorul TAA în Galați, făcea prima vizită la Locuința protejată ”Cătălina” alături de Roka, o femelă de doberman în vârstă de 4 ani, și Bella, o goldie în vârstă de 2 ani, deveneau prieteni cu cei 9 rezidenți, adulți cu handicap.

   Am fost surprinși de căldura cu care ne-au primit, o veselie sinceră datorată prezenței patrupezilor, care însoțiți de  traineri îi vizitează de atunci, bilunar, marți la ora 16:30, după ce se trezesc din somnul de după-amiază.

 

                                 

 

 

Asociația  Therapy Animals, Galați a fost înscrisă

în registrul  Asociațiilor și Fundațiilor în data de 05.05.2015

 

 Colaboratori

  • Asociația ”Dincolo de Tăcere”
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului
  • Fundația ”Inimă de copil”
  • Asociația ”Ajutați-l pe Lăbuș”
  • Asociația APCA
  • Asociația ”ES-Sphere”
  • Universitatea Dunărea de Jos – Facultatea de Educație Fizică și Sport
  • Centrul de Asistență și Îngrijire pentru Persoane Vârstnice ”Sf. Ilie”
  • Fundația Comunitară Galați

  

  Găzduim săptămânal ședințe de desensibilizare pentru copii care suferă de fobie de animale, cursuri despre cum ar trebui, și cum nu ar trebui să interacționeze copiii cu animale, dar și lecții de dans asistate de patrupezi.

   Anca are 10 ani și suferă de TSA. Are o reticiența față de animale, însă după 3 ședințe s-a împrietenit cu Antoneasca și acum îl hranește și îl mângâie.  Cu ajutorul echipei ATA fetița a început să interacționeze cu câinii, le dă comenzi precum: șezi, culcat, aport, vorbește, ș.a, le oferă recompense, iar pe Gizmo și-a facut curaj chiar să îl mângâie.

 

  Robi a venit la noi anul trecut. Are 5 ani și suferă de TSA, iar mama lui a dorit mult ca el să se împrietenească cu animalele. Ședințele cu Robi sunt scurte dar diversificate, îl învățăm pe Gizmo“ tot felul de cuvinte, jucăm jocuri cu animalele, dansăm și ne bucurăm împreună de ficare pas făcut în direcția recuperării.

  Eduard Scarlat este primul băiețel care s-a bucurat de ședințe individuale asistate de animale . La vârsta de doi ani și jumătate a fost diagnosticat cu tulbureare de tip autist, însă parinții nu s-au lăsat descurajați. Au susținut încrezători recuperarea copilului și rezultatele sunt pe măsură.

 


 
Ne-am cunoscut acum doi ani, iar de atunci am  explorat multe locuri și am învățat o groază de lucruri noi. La început Eduard se speria foarte tare de Gizmo, țipa și fugea cât mai departe de el. Treptat s-au împrietenit, iar acum se înțeleg din priviri și când se pun pe alergat parcă toată lumea e a lor, plină de veselie.

  Am ales câteva cuvinte pe care ni le-a adresat Dna Scarlat, mama lui Eduard, care reflectă impactul lui ședințelor asistate de animale în viața copilului:

  "Îl văd pe Edu mai schimbat, contează foarte mult timpul pe care îl petreci cu el și compania lui Gizmo, are așa multă încredere în voi.                                                                                                          27.02.2016

  Știi dimineață era foarte agitat, pentru că nu știa unde merge, dar când a auzit că veniți voi, s-a luminat la față și s-a liniștit, ca să vezi câtă încredere are în voi!                                                  28.03.2016

   E mereu foarte fericit  când vine de la plimbare cu voi.Mă bucur că începe să se arate  interesat de animale                                                                                                                                                             16.04.2016

Ce taree!! Arată super împeună. Nici nu știi cât de stresat era Edu de animale... adică știi..”

Echipa noastră a  dat curs multor invitații, am oferit zâmbete multor oameni și am lucrat mult pentru a deveni prieteni  cu beneficiarii care ne așteptă nerăbdători și tot mai entuziaști.

 În colaborare cu biblioteci locale echipa noastră a pus bazele unui proiect intitulat:  

Să îi citim o povestioară, lui Gizmo!

  Cititul este fundamental, însă pentru mulți copii dezvoltarea acestei abilitați este descurajantă. Din fericire datorită unor programe inedite, care au la bază cooperarea unui patruped special antrenat, această provocare este mai ușor de depășit.

  Copiii sunt convinși ca îi învată pe câini să citească, de fapt, în timp ce câinele își asumă poziția de ascultator indulgent, copilul își exersează abilitățile la citit. În perspectiva copiilor, cititul este adresat câinelui nu lor, astfel că exercițiul devine distractiv fără presiuni, corecturi sau jenă. 

Un copil care citeste din placere va deveni un adult care citeste din obisnuinta !.

        Centrul de asistență și îngrijire pentru  bătrâni Sf. Ilie

  Prezența animalelor în centre oferă beneficii precum scăderea presiunii sângelui şi a frecvenţei pulsului, reducerea stării depresive şi a stării de singurătate ș.a.

  Scopul proiectului nostru este de a îmbunătăţi calitatea vieţii seniorilor din centru. Gizmo, Hoppy sau Maya, însoțiți de trainerii lor, vin la centru și intră în saloane unde interacționează cu beneficiarii. La cerere, fac tot felul de trucuri sau se lasă mângâiați.

O parte din bătrâni s-au atașat de patrupezi și s-au obișnuit să îi aștepte vinerea la ora 10:00.

    

  Ședințe individuale de Terapie Asistată de animale în colaborare cu Asociația Dincolo de Tăcere.

   Ana are 6 ani, anul trecut a primit un implant Cohlear, și deși a pierdut mult în primii cinci ani de viață petrecuți în liniște deplină, acum aude și încearcă ambițioasă să recupereze atât pronunția cât și semnificația cuvintelor.

 Răzvan, Vlad și Alexia sunt colegi într-un proiect pilot de Terapie Asistată de Animale.

 

  Procesul terapeutic este documentat și evaluat de către handler,  Simona Tudor  și pedagogul de recuperare Daniela Mihu, sub îndrumările  psihologului coordonator de  centru Simona Aparaschivei.

  Ne bucurăm de simpatia multor copii pentru care dorim să fim un exemplu frumos de prietenie, benefică atât pentru oameni cât și pentru animale.

Atât copiii, cât și animalele de companie au nevoie de îngrijire, de educație și de iubire.

  Echipa noastră a avut placerea să viziteze copii și studenți în școli precum:

 

  Șc. Gimnazială Petru Rareș, nr 25 unde Hoppy și Gizmo au primit desene personalizate. O fetiță a ales să o deseneze pe Hoppy atât în căruț, cât și așa cum și-ar dori ea să o vadă – alergând ca un cățeluș normal.

  Sc. gimnazială Mihail Sadoveanu, la clasa lui Eduard , unde  Gizmo a fost întâmpinat cu țipete de bucurie.Colegii l-au felicitat pe Edu că are un prieten patruped atât de frumos și prietenos.

  Am vizitat Facultatea A.S.E la invitația Asociației Es-Sphere, dar și Facultatea de Educație Fizică și Sport/ Kinetoterapie unde am prezentat detalii  despre TAA/AAA . Am câștigat admirația studenților care și-au exprimat dorința de a deveni voluntari în cadrul ATA.

 Vizite la sediul FundațieiInimă de copil sub coordonarea Dnei Psiholog Carmen Stoicu

  De mai bine de un 1 an suntem prezenți la toate petrecerile aniversare, organizate lunar pentru copiii din asociație. Cei mici se distrează cu patrupezii și îi recompensează cu iubire și multe recompense. 

            

  În colaborare cu Asociația APCA echipa noastră serbează alături de copii, părinți și bunici Ziua conștientizării autismului, un eveniment extrem de important care reamintește comunității importanța unui ONG în recuperării copiilor cu nevoi speciale.

 

Dăruiește o speranță!

  Pe măsură ce implicarea comunității crește, finanțările pot ajunge să sprijine un întreg departament de incorporare a animalelor special antrenate și de a finanța antrenamentul altor câini!

therapyanimals2015@yahoo.com

Tel. 0769673389

Cont bancar: RO94BTRLRONCRT0294353001

Asoc. Therapy Animals; Sediu: Str. Al. Cernat, nr 6, Galați

https://www.facebook.com/ATAGalati/